Éder - Brasserbold

Gå til indhold

Hoved menu:

Éder

Fodboldlegender
Éder - manden bag 1982-slutrundens bedste mål!

VM-slutrunden i 1982. Brasilien åbner mod Sovjetunionen. Efter at have været bagud med 0-1 får Sócrates udlignet til med et lille kvarter igen, men det sluttede ikke med det. Kort før tid opsamler Paolo Isidoro en returbold fra den sovjetiske forsvar ude i højre side på kanten af straffesparksfeltet. Kantspilleren forsøger en dribling, men opgiver. I stedet sender han bolden på tværs, hvor Falcão overrasker alt og alle ved at lade afleveringen trille mellem benene til en fremstormende Éder. Manden med det frygtede venstreben chipper bolden op med favoritbenet for i næste bevægelse at flugte bolden i nettet til venstre for en af verdens bedste målmænd, Rinat Dasayev. 2-1 til Brasilien og en hel verden måbede. Sikken et angreb, sikken en fantasi, sikken teknik og sikken en afslutning, VM-turneringens bedste.

Éder nåede i alt 58 landskampe for Brasilien og nettede 8 kampe for de kanariegule. Han skulle også have været med ved VM i 1986, men i den sidste testkamp inden slutrunden i Mexico lynede temperamentet endnu en gang, da han knaldede en albue i hovedet på en peruvianer som en hævnagt. Éder blev udvist, og det var så slutningen på karrieren i den brasilianske landsholdsdragt. Hans klubkarriere startede i América-MG, men det var i naboklubben Atlético-MG, at Éder for alvor slog igennem, og hvis du spørger klubbens fans vil de fleste sætte ham i Top 3 over de bedste spillere til nogensinde at have spillet i den zebrastribede trøje.

Éder er faktisk stadig aktiv i Atlético-MG, hvor han indgår i den tekniske stab, og han får masser af ros for sit arbejde med klubbens nuværende topscorer Roger Guedes. Angriberen er noget af en rebel, og Éder har kunne genkende meget af sig selv i denne fandenivoldske og skrupskøre person. De to har ligesom været på bølgelængde fra dag 1, og det har gjort, at Roger Guedes har lukket ørerne op i stedet for ørerne i, når den gamle stjernespiller har kommet med gode råd om, hvordan man tackler modgang og styrer sit temperament, når hele verden er imod en.
Hvis man er interesseret i at læse mere om Éder og andre brasserstjerner, så kan vi stærkt anbefale bogen 'Brasiliansk fodbold' af Jesper Høm og Christian Wohlert. Den har ganske vist nogle år på bagen, men historierne og billederne giver stadigvæk et fremragende indblik i fodbolden hernede. Selvom nostalgi ikke er, hvad det har været, så kan vi på denne platform ikke lade være med at løfte glasset for en ener i brasiliansk fodbold.
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu